fredag 27 maj 2011

Rymdsten i Mariefred?

Hej!
Det börjar bli en ny trevlig rutin det här med att eleverna vill visa upp något de övat in framför klassen. Den här gången var det Lottis och Elsa som bjöd på dans, där också andra elever fick vara med i svängarna. Den här veckan har eleverna bl.a. pysslat ihop en egen solros, läst i biblioteksböckerna och skrivit berättelser om dem. Några av pojkarna i klassen gjorde en fascinerande upptäckt tidigare i veckan då de hittade en väldigt speciell sten ute. Det har talats mycket om stenen och eleverna var bombsäkra på att den kommit från rymden... Den påminner faktiskt en hel del om meteoritstenar man sett tidigare, så jag utesluter inte deras analys! På torsdagen fick jag vara med på bildkonsten med Marta och Leoparderna, vilket var väldigt trevligt. Jag insåg dock rätt fort att många behövde hjälp på samma gång och speciellt att många elever samtidigt behövde hjälp med att träda på tråd på nålarna. Det är inte alltid lätt att som lärare räcka till alla gånger, men gör man sitt allra bästa så kan man i alla fall vara nöjd. Leoparderna avslutade veckan med att öva på svåra bokstäver genom att skriva dem för hand den här gången. Man får inte glömma bort pennan trots att datorn är väldigt viktig. Snart väntar en långhelg och så småningom också skolavslutning. Eleverna börjar känna på sig detta men jobbar fortfarande på väldigt duktigt i klassen. Det känns bra! 
Trevligt veckoslut!
Mvh, Staffan
Ett axplock av bilder från veckan:


Lottis och Elsa bjöd in Vilgot och Signe i sin dans.

David, Elsa, Katarina och Erik har inlett pysselarbetet med solrosen.

Freja tycker om att pyssla och visar stolt upp sin solros.

Alla blommor fick sin personliga prägel till slut.

Eleverna skrev flitigt om biblioteksböckerna de läste.

Den omdiskuterade stenen som hittades i veckan!

Glada Leoparder på småslöjden.

En sådan här fin textiltavla har eleverna gjort med Marta.

Robert poserade för kameran då han var klar med sin slöjduppgift.

Elevernas sådda växter börjar ta fart i klassrummet.

Att träna svåra bokstäver för hand är nyttigt 
både för finmotoriken och för inlärningen av bokstäver. 



































fredag 20 maj 2011

Maskrosor, golf och vackert väder

Hej!
Vädret har varit strålande och vi närmar oss sommarlovet. Vi inledde genast veckan med att eleverna fick lära sig nya vårblommor. Vi började med att släpa in en fullvuxen maskrosplanta med rot, knoppar, stjälkar och blad. Eleverna fick lukta och känna på den och de var speciellt intresserade av att känna på den raka och bastanta pålroten som håller maskrosen stadigt nere under marken. Efter det fick eleverna lära sig mera om vitsippa och blåsippa, skogsstjärna, tussilago och snödroppe. Några elever hittade till och med förgätmigej ute på skolgården, en liten men ack så vacker blomma. På onsdagen tillbringade eleverna halva dagen på Golfbanan, vilket de tyckte det var roligt. Riktigt fint väder hade de också den dagen, precis som det ska vara då man spelar golf! På torsdagen fick vi besök av lärare från Flen som ville komma och bekanta sig med vår skola och se eleverna arbeta med datorerna. Leoparderna övade bland annat att skriva namnen på alla i Leopardklassen. Lärarna tyckte det var intressant och ställde eleverna frågor för att lära sig mera om hur vi jobbar på den här skolan. På fredag tittade vi på film, övade det hemliga programmet inför skolavslutningen och ritade vårblommor. Utöver detta så har eleverna kommit bra igång med de nya matteböckerna och de jobbar väldigt ivrigt. Jag tittade på lite bilder från hösten igår och kunde konstatera att eleverna inte bara fysiskt vuxit till sig ordentligt, utan också som människor. Jag ser fram emot det första riktiga skolåret tillsammans med dem.    
Vi har med andra ord haft en riktigt trevlig vecka med varierande program. Nu ska vi bara hoppas att det går bra för de äldre barnen i Helsingfors i helgen på Stafettkarnevalen. Några av Leoparderna har syskon som är med och tävlar. Karnevalens maskot är för övrigt en älg och heter Staffan. 
Ha ett trevligt veckoslut allesammans!
Mvh, Staffan  




Vi möts av en fantastisk utsikt på vägen till blomtrappan vid 
slottet under eftis på måndagen.  

Eleverna fick sätta sig på de gamla häftiga kanonerna alldeles intill slottet. 

En leopard vattnar gräsmattan som blivit rätt torr av solskenet. 

...medan en annan leopard har plockat en blombukett av maskrosor. 






  

lördag 14 maj 2011

Sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol...

Hej!
Vi inledde veckan på måndag med att jobba lite i läroboken i svenska för att öva på bokstäver, ord och meningar. Efter det gick vi över till matematikens värld och eleverna jobbade flitigt i den omtyckta skattjaktsboken. Efter rasten stannade vi ute och plockade vårblommor som eleverna gjorde vackra blombuketter av. På tisdag fick eleverna möjligheten att åka till Mariefreds bibliotek för att lära sig om hur biblioteket fungerar och bekantade sig med olika typer av böcker. Eleverna lärde sig snabbt skillnaden mellan faktalitteratur och skönlitteratur och fick beröm av bibliotekarien som tyckte eleverna skötte sig så bra inne i biblioteket. Det tyckte jag också och det känns bra att ha en skötsam klass när vi är på uppdrag ute på stan. På onsdag hade Vilgot och Love förberett en mycket trevlig överraskning för leoparderna. De hade ställt i ordning för att titta på film i klassen och hade placerat ut bänkar och mjuka kuddar så att alla skulle trivas och få det mysigt. Jag tycker det var ett väldigt fint initiativ av dessa gossar. Klassen uppskattade filmstunden trots att den stundtals var lite sorglig. På onsdag började vi också med den nya matteboken och laborerade med multilink-klossar. 
Det blev en bra inledning och eleverna jobbade entusiastiskt med klossarna. Det känns som att vi är redo för denna bok just nu och kommer att fortsätta med den under nästa läsår. Den har en sådan bredd i sitt upplägg och lär barnen tänka ur flera perspektiv, vilket medför att eleverna garanterat kommer att bli duktiga på matematiken. På torsdag övade jag och Marta med båda förskoleklasserna inför avslutningsprogrammet. Jag lovar er föräldrar att ni kommer att bli förtjusta... På fredagen avslutades veckan med teaterpjäsen ”Farbrorn som inte ville vara stor” på Mariefredsskolan. En alldeles lysande pjäs av en teatergrupp från Göteborg som beskrev barns lekfullhet och kreativitet som möter den vuxna verkligheten. Tre personer, en banjo och vacker stämsång satte guldprägel på tillvaron innan skolveckan nådde sitt slut.   
Trevlig helg!
Mvh, Staffan   



Leoparderna plockar blommor på skolgården. 

...Och gör vackra buketter av dem!

Jag kan inget annat än beundra vår idylliska utemiljö... 
"Mellis under ett äppelträd". 

Aktiva elever på biblioteket inne i stan. 

Alla tyckte det var roligt att läsa böcker och framförallt att låna hem dem. 

En leopard laborerar med multilink-klossar i den nya matteboken. 

...Liksom de här två eleverna, som jobbar i par.

Den utsökta teaterpjäsen på fredagen. Tummen upp!







fredag 6 maj 2011

Slutspurten inför sommaren har inletts!


Hej!

Slutspurten inför sommarlovet har inletts och det har, precis som det bör, varit en fartfylld och intressant vecka i Gripsnäs. Ida har börjat på riktigt i klassen den här veckan och det känns verkligen kul! Den första veckan har säkert varit spännande för henne och vi ser alla framemot att få henne att trivas så bra som möjligt i vår klass. Ingrid och Lottis inledde genast veckan med att framföra en nyinövad dans inför klassen. Jag blev genast påmind om hur kul det är att vara lärare. Så många spontana saker som man får uppleva, bara i det här yrket! Den här veckan har vi lärt oss mera om klockan, jobbat mycket i läroböckerna och läst mycket böcker. Skräpplockardagen på onsdag blev annars ett trevligt inslag i veckan, då eleverna fick städa skolgården, kratta löv och sortera skräp. De gjorde det med bravur och som belöning bjöd Anu på kycklingburgare och glass, vilket uppskattades av eleverna. Det börjar märkas tydligt nu att eleverna blivit större sedan vi började på hösten. Jag pratade med klassmormor idag och vi kunde bara konstatera en sak. Det är en fantastisk resa man får vara med om med barnen.

Det har alltså varit en fin vecka och jag ser redan framemot nästa vecka eftersom jag vet att den kommer att bli precis lika bra som denna. Den innehåller många spännande inslag.

Trevlig helg på er alla och ha det bra i vårsolen, vi ses igen nästa vecka!


Mvh, Staffan  

P.S. Grattis på morsdagen till mamma hemma i Finland på söndag :)



Några bilder ur veckan som gått:


Ida (t.v) som är ny i leopardklassen har både funnit vänner och 
bekantat sig med läsepåsen under den första skolveckan. 

Två leoparder lär sig klockan på datorn och har det trevligt tillsammans. 

Skräpplockardagen innebar ett omfattande arbete. Att sortera skräpet
var en del av det, och eleverna gjorde väldigt bra ifrån sig!


Att kratta löv var en annan del av arbetet. Några elever axlade
genast detta ansvar och samarbetade mycket bra. 


Eleverna jobbade flitigt och tog verkligen arbetet på allvar. 
Vädret var däremot inte lika fantastiskt som humöret! Kallt...  

Ingrid och Lottis inledde genast den nya veckan med 
en ny inövad dansuppvisning. De avancerade stegen gav stora applåder av 
de andra efteråt. Överraskande och kul början på veckan!