torsdag 21 april 2011

Glad Påsk!

Hej på er!

Vilken fint väder vi har haft den här veckan! Helt fantastiskt. Det känns nästan som om det redan är sommar och eleverna har kunnat njuta av varje rast ute. Veckan inleddes med en spontan dans av Ingrid och Bernadina, som ville visa upp en inövad dans för både leoparderna och tigrarna. De var väldigt duktiga och det syntes på långa vägar att de har haft kul medan de övat in dansen. En mycket trevlig inledning på veckan. Kyrkobesöket och påsksångerna som eleverna sjöng i kyrkan på torsdagen blev fokus för veckan, samtidigt som den nye eleven Willem har avklarat sin första skolvecka hos oss! Vi är väldigt glada att han har börjat i vår grupp och ser fram emot att få lära honom allt vi själva lärt oss sedan början av hösten. Eleverna har kämpat på in i det sista och är värda ett långt och avslappnande påsklov. Själv styr jag kosan österut och besöker Finland och kära mor och far över påsk. Det ser jag mycket fram emot.

Med dessa bilder önskar jag er alla en riktigt glad påsk!

Ingrid och Bernadinas dansuppvisning var ett kul inslag.

Glada elever på väg på lunch.

Willem har redan funnit kompisar i klassen.

Ett alldeles fantastiskt väder har förgyllt vår vecka. 


Glad påsk!!




fredag 15 april 2011

Det lönar sig att vara snäll!

Hejsan!

Det är bara en vecka sedan jag skrev om leoparderna här senast, men under denna korta tid har våren anlänt till oss. Vi har självklart utnyttjat detta! Barnen har bl.a. fått leka längre än vanligt ute i det vackra vädret, ätit utomhus och fått ta av sig ett lager med kläder. Den stora dagen för eleverna den här veckan blev definitivt onsdagen och dansuppvisningen. Tyvärr hade jag själv förhinder och missade sorgligt nog allt detta, trots att jag så gärna hade velat vara med och se det. På onsdagen övade alla klasser på danserna i olika grupper och under den tid de inte övade så fick de pyssla istället. På eftermiddagen tittade förskoleklasserna på Mumin tillsammans med treorna. De satt alla som om de var på bio, tysta och skötsamma trots många barn på liten yta!  På kvällen blev det utställning av pysselgrejorna och själva dansuppvisningen. Jag har fått höra att barnen var väldigt duktiga och att tillställningen blev lyckad, vilket känns bra och värmer.

För övrigt har vi gjort allt från att sjunga påsksånger till att laborera med ord i klassen. Det absolut bästa med veckan var däremot att eleverna fick full pott på guldstjärnor av mig tidigare i veckan, vilket skulle belönas i slutet av veckan. Istället för att sitta inne på fredagen under den andra lektionen så drog vi alla iväg ut till Hjorthagen och upp till Apberget för att leka och njuta av det underbara vårvädret. Efteråt sa jag till eleverna "om man gör något bra så får man ofta också något bra tillbaka". Jag hoppas att den tanken lämnar kvar hos eleverna. Det blev en perfekt avslutning på en mycket trevlig vecka och jag överöstes av kramar och fina ord av barnen innan eftis tog vid. Jag antar att det samma gäller för mig, gör man något bra så får man ofta också något bra tillbaka. Det fick jag verkligen idag.

Trevlig helg på er och sköt om era barn!


Ha det bra!

Mvh, Staffan 



Motorisk träning och ny hinderbana denna vecka!

Då man läser är det bra att låta fingret följa med i texten.
Då blir det lättare att följa med i berättelsen. 

Treorna och förskolebarnen sitter knäpptysta och ser på film i Viken.

Uppe på Apberget tittade plötsligt dessa två gossar fram.

Medan dessa Leoparder njöt av det vackra vädret och utsikten...

Eleverna var duktiga på att bilda ord av enskilda bokstäver
som de klippte ut. 








fredag 8 april 2011

Från teater till brandövning!


Hej på er!

Den här veckan har vi kommit igång bra med engelskan och talat om rummen i ett hus. Elevernas motivation och goda engelska uttal förvånar mig och glädjer mig varje vecka. Dansföreställningen närmar sig för övrigt med stormsteg och eleverna börjar vara redo att visa upp vad de kan. På onsdagen blev det dans och musik för hela slanten, vilket barnen tyckte om. I veckan har eleverna fått öva på att utrymma skolan då brandlarmet testades i förskoleklassen. Barnen och personalen vet vad vi ska göra om det börjar brinna på riktigt och det bröt aldrig ut något kaos under övningen. Barnen tog hastigt på sig skorna och sprang utan jacka ut till det stora pilträdet i duggregnet. Jag förklarade för eleverna att om det skulle brinna i verkligheten så hinner man inte fundera på var jackan är någonstans och att det viktigaste är att man räddar sig själv och sina kompisar. 

På torsdagen fick eleverna ta en frisk vårpromenad till församlingshemmet för att avnjuta Aprilsagan, en väl inövad teaterpjäs med vårsånger som koncept. Barnen sjöng vackert och seniorkören som agerade skådespelare fyllde ut med vacker stämsång. Sist men absolut inte minst så kan leopardklassen stolt meddela att vi snart får två nya elever i gruppen, Ida och Willem. De har båda varit och hälsat på oss under veckan och vi ser fram emot att de ska börja hos oss. Barnen tyckte det var spännande att äntligen få möta dem på riktigt. 

En fin arbetsvecka har nått sitt slut och jag önskar er alla en trevlig tillvaro i vårvädret. 


Trevlig helg!

Mvh, Staffan 


Utkast från veckan:       

Vackert väder och perfekt lekdag på eftis i Hjorthagen.

Sensomotorisk träning och denna gång att öva sig att krypa. Hinderbananan
i klassen tyckte eleverna var rolig. Det är ju inte alltid man får krypa under borden!

Eleverna protesterade inget trots att de fick stå och 
frysa på samlingsplatsen under brandövningen. 

Aprilsagan och väldigt fokuserade och skötsamma elever.

De bjöd oss på en riktigt trevlig eftermiddag med fin musik.  




fredag 1 april 2011

Sång- och dansvecka för Leoparderna


Hej!

Den här veckan vill jag börja med att rikta ett stort tack till alla elever i förskolan som på ett alldeles utmärkt sätt skötte uppdraget att sjunga på invigningen av Lärarskapsakademin. Då man representerar Gripsholmsskolan är det viktigt att man visar upp sig från sin allra bästa sida, och det gjorde verkligen eleverna! Jag fick som stolt lärare ackompanjera denna duktiga skara och bara avnjuta det korta ögonblicket. Kolla gärna in Lindas blogg för att se videosnutt av tillställningen! 

Dansen fortsatte som vanligt på onsdagen och det börjar så småningom dra ihop sig för föreställning. Det ska bli spännande att se slutresultatet och elevernas danser då de framför föreställningen för er föräldrar. På torsdag var jag på kurs hela dagen och rutinerade Long hoppade in istället för mig. Jag frågade barnen hur dagen hade gått och de tyckte att det hade gått jätte bra, vilket glädjer mig! På kursen lärde vi oss om medvetna sensomotoriska övningar, vilket jag genast ville omsätta i praktiken redan på fredagen. På bilden ser ni då eleverna utför övningen "väga salt". Efter att man ansträngt sig med denna typ av övningar så uppstår ofta ett lugn och avslappnad atmosfär efteråt i klassen. I övrigt har eleverna räknat enkel subtraktion och haft tangetträning på datorn. Det har också pysslats en hel del och materialet som barnen haft med sig hemifrån har plötsligt blivit riktiga konstverk. Ninas syster Heidi, som också hon jobbat som rektor i Finland var för övrigt på besök på onsdagen och tyckte barnen var väldigt duktiga, så ta åt er föräldrar, ni har riktiga guldkorn till barn. 

Nu är det fredag och jag får tacka för denna vecka. Den har som vanligt varit händelserik och lärorik. Vi ses igen nästa vecka. Nya utmaningar då. 

Trevlig helg!   

Mvh, Staffan    



Några (få) bilder från veckan som gått:

Dansen börjar så småningom förvandlas till en föreställning!

Danslärare Eva lära barnen om dansen och hållbar utveckling

Sensomotoriska övningar är både kul och bra för barnen!

På fredagen fick förskolebarnen titta på miljöhjältarna och fördjupa
sina kunskaper om miljön. En trevlig stund som avslutning på veckan!